Volejbal

Volejbal a Covid-19 – od 22. 11. 2021

Vážení,

v pondělí 22.11.2021 vstupují v platnost nová pravidla týkající se současné pandemické situace. Nejvíce zasáhnou dospělou kategorii volejbalové komunity a diváky. Mládežnických kategorií se omezení týká minimálně.

Nejvíce bude zasažená populace starší 18 let, kde se sportovec, divák, rodič nebo jiný účastník zápasu musí prokázat očkováním nebo potvrzením o prodělání covidu v poslední 180 dnech.

Zásadní zprávou je, že i nadále mohou pokračovat veškeré ligové soutěže i turnaje mládeže. Žádné změny se netýkají dětí do 12 let, pro mládež do osmnácti let (platí do dne dovršení osmnáctých narozenin) zůstane kromě certifikátu o očkování či laboratorním potvrzení o prodělání covidu v platnosti i PCR test.

Od pondělí 22. listopadu již nebude možné nadále uplatnit antigenní testy provedené v laboratoři a ani samotesty (netýká se EX-M a EX-Z).

Výjimku tvoří pouze osoby, které buď očkování zahájily nebo které mají od lékaře potvrzeno, že nemůžou absolvovat očkování ze zdravotních důvodů a mají toto lékařem zaznamenáno v informačním systému infekčních nemocí (ISIN). Ty mohou nadále využít PCR test.

Souhrn pravidel

Děti do 12 let

  • beze změny, i nadále mohou na halu bez prokázání bezinfekčnosti (jako hráči i jako diváci).

Mládež od 12 do 17 let

  • na halu může, pokud se prokáže očkovacím certifikátem či certifikátem s laboratorním potvrzením o prodělání onemocnění covid-19 v posledních 180 dnech,
  • pro tuto věkovou kategorii platí i negativní PCR test, jeho platnost je sedm dní.

Dospělí (18 let a starší)

  • prokázat se mohou pouze očkovacím certifikátem či certifikátem s laboratorním potvrzením o prodělání onemocnění covid-19 v posledních 180 dnech,
  • neplatí PCR test (výjimka osoby s neukončeným očkováním či osoby, které se ze zdravotních důvodů očkovat nemohou),
  • platnost PCR testů pro účastníky utkání, na něž se vztahují výše zmíněné výjimky, je sedm dní.

Diváci

  • prokázat se mohou pouze očkovacím certifikátem či certifikátem s laboratorním potvrzením o prodělání onemocnění covid-19 v posledních 180 dnech,
  • platí i pro rodiče dětí na turnajích mládeže,
  • neplatí PCR test (výjimka osoby před dovršením 18 let věku, lidé s neukončeným očkováním či osoby, které se ze zdravotních důvodů očkovat nemohou),
  • platnost PCR testů pro diváky, na něž se vztahují výše zmíněné výjimky, je 72 hodin.

Věkové omezení

  • je mi 12 let, pak se musím při příchodu na halu prokázat buď očkovacím certifikátem či certifikátem s laboratorním potvrzením o prodělání onemocnění covid-19 v posledních 180 dnech, anebo negativním PCR testem, který není starší sedmi dnů (v případě, že jsem účastníkem utkání) nebo 72 hodin (pokud jsem divák),
  • je mi 18 let, pak se musím při příchodu na halu prokázat buď očkovacím certifikátem či certifikátem s laboratorním potvrzením o prodělání onemocnění covid-19 v posledních 180 dnech.
    • PCR test mohu využít pouze v případě, že jsem osoba s neukončeným očkováním či, která se ze zdravotních důvodů očkovat nemůže.

Organizace tréninků v neměnném (homogenním) kolektivu zůstává nadále beze změn. Oddíl není povinen kontrolovat při tréninku bezinfekčnost, ale je povinen vést evidenci účastníků tréninku.

Výše uvedené podmínky se týkají amatérského sportu a diváků. Co se týče profesionálních sportovců, tak ti byli z tohoto opatření vyňati a nadále se řídí podmínkami pro zaměstnance/OSVČ v rámci sportovní činnosti. Bezinfekčnost tedy potvrzují negativním testem, který má platnost sedm dní.

Rád bych Vás opětovně upozornil na skutečnost, že v zápise o utkání musí být uvedena poznámka:

Před utkáním provede covid pořadatel záznam do zápisu o utkání, že všechny osoby na něm uvedené splňují aktuálně platné podmínky pro účast na sportovním utkání.

A na závěr jedno upozornění:

  • Družstva, která momentálně nejsou schopna splnit daná ustanovení (soutěže dospělých a 1-JRi a 1-JKY) si můžou utkání hraná o víkendu 27.-28.11.2021 odložit na jiný termín bez poplatku – žádost i souhlas soupeře zašlete na adresu vedoucího soutěže (nedělat tuto změnu přes VIS)
  • Od víkendu 04.-05.12.2021 již musejí všechny družstva splňovat standardy dané Mimořádným opatřením (očkování, prodělaná nemoc).

S pozdravem

Ing. Ivan IRO

Generální sekretář ČVS